Doula

Hvad er en Doula?

Hvad er en  Doula?
En doula er en kvinde, som er uddannet til at støtte forældre før, under og efter deres barns fødsel.
Ordet doula kommer fra græsk og betyder ”kvinde som tjener”.
En doula erstatter ikke jordemoderen, faderen eller andre pårørende, som også er med ved fødslen – doulaen er en ekstra støtte til den fødende og hendes pårørende.
Mange har længe været enige om, at gode fødselsoplevelser kræver ro, tryghed, omsorg og kontinuitet. Denne overbevisning underbygges af flere undersøgelser som viser, at tilstedeværelsen af en person, som den fødende er tryg ved, under hele fødslen kan reducere frekvensen af kejsersnit med op til 50%, mindske forbruget af smertelindring med 30% og reducere forbruget af vefremkaldende medicin med 40% – den såkaldte doula-effekt (kilde: Klaus Marshall: Mothering the mother).

Når vi er gravide, er vores krop under konstant udvikling og udfordres hele vejen igennem. Det er vigtigt at finde en balance i det hele og finde ind til sit rolige og balanceret indre. Det kan midlertidig være svært at zoome ind på sig selv og sit indre, i vores hektiske hverdag med pres fra flere sider og pres fra alt det man har hørt og læst.
Massage og kærlig berøring reducere stress/angst, stimulere din kropsfornemmelse og øge oxytocin niveauet.
Oxytocin også kendt som kærligheds hormonet, giver både dig selv og dit barn en lykke følelse.
Kroppen forbereder sig til fødsel og producerer hormoner relaxin. Relaxin produceres af æggestokkene og moderkagen og som spiller en vigtig rolle under graviditeten. 
Når man er gravid, er relaxins arbejde at blødgøre ligamenter i bækkenet og livmoderhalsen. 
 
Relaxin sørger for at blødgøre led, sener og bløde muskler. Udfordringerne med relaxin er imidlertid, at bækkenet og ligamenter og led kan blive for bløde og afspændte. 
Det betyder i virkeligheden, at den stabilitet vores kernemuskulatur normalt sørger for, er svækket under graviditeten.
Det betyder også at vores styrke og stabilitet i bækkenet er forringet under graviditeten, hvilket kan medføre gener og smerter i bækken, ryg og lænd.
Dette er helt normale smerter, som ofte hænger sammen med hormonændringer i vores krop.  
Massage og zoneterapi, kan lindre, forbygge og hjælpe meget på disse gener.
 
Massage og rebozo massage i graviditeten hjælper kroppen tilbage til deres balance og dermed hjælper barnet til at finde den optimale stilling i den gravides bækken.
Rebozo massage er en fantastisk måde at løsne eventuelle spændinger op i bækkenområdet hvilken giver en bedre fødsel.